vineri, 13 martie 2009

Crin Antonescu mai bine vazut decat Tariceanu

Acum doua zile s-a incheiat sondajul " Cine credeti ca ar trebui sa fie viitorul presedinte PNL?", iar in urma votului a reiesit faptul ca, desi a fost prim-ministrul Romaniei timp de 4 ani de zile si a avut realizari importante pentru Romania, Calin Popescu Tariceanu nu a reusit si nu reuseste sa treaca peste o cota de incredere a populatiei care sa poata da sperante ca ar putea fi mai bine pentru PNL in perioada urmatoare.
.
Crin Antonescu a reusit sa atraga un numar mare de voturi, datorita carismei si discursului bun pe care l-a avut in ultimii ani pe scena politiica din Romania, faptului ca nu este santajabil, si prezinta o mai mare incredere decat multi lideri politici din Romnaia, si am convingerea ca este privit de romani ca o solutie viabila la balacareala asta politica din tara, si am convingerea ca va fi un important lider al partidului si, speram noi, al tuturor romanilor.
.
Pe 23 Martie, la congresul PNL, avem speranta ca va fi un nou inceput pentru Partidul National Liberal, un nou inceput pentru noi toti romanii
.
Rezultat sondaj:
Cine credeti ca ar trebui sa fie viitorul presedinte PNL?
Crin ANTONESCU 67%
Calin P. TARICEANU 27%
NS/NR 5%
.
Sa auzim numai de bine!

.
ps: articol publicat de Costel Alexe pe blogul personal, vizualizati blogul aici

.

Nimic nou! Guvernul Boc a scos o noua perla

Anuntata cu surle si trambite prin toate mijloacele posibile, masura acordarii tichetelor de vacanta se vrea a fi o mare realizare a Elenei Udrea, salvatoarea turismului din Romania.
.
Nu vreau sa ma refer la utilitatea masurii in sine, destul de controversata, starnind discutii pro si contra, ci vreau sa subliniez niste amanunte despre care nu vorbeste nimeni….deocamdata.In primul rand, ideea acordarii tichetelor de vacanta care sa inlocuiasca primele de concediu pentru salariati nu ii apartine Elenei Udrea.Despre asta s-a discutat si anterior.
.
Din cate stiu, prin 2006 s-a facut un proiect de ordonanta de urgenta, la care insa s-a renuntat.De asemenea, in noiembrie 2008, pe masa guvernului se gasea un proiect de ordonanta de urgenta ce viza introducerea tichetelor de vacanta (http://www.sgg.ro/legislativ/docs/2008/11/n6d7jy39szr58p1f0gcb.pdf).
.
Ce a facut Elena Udrea?Probabil a gasit proiectul in vreun sertar de la Guvern, l-a sters de praf, l-a mai modificat putin si apoi l-a prezentat ca fiind al ei. Bineinteles, contributia distinsei doamne a venit in momentul in care i-a convins pe colegii ei din Guvern, si nu numai, sa aprobe ordonanta de urgenta.
.
Zilele trecute, cativa inspectori, colegi de la O.P.C. Iasi au venit sa ma intrebe daca li se vor acorda tichete de vacanta. Am pus mana pe telefon si am intrebat la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.Stupoare! Nu se stie deocamdata …. sa mai asteptam ….sa mai vedem…Haideti sa citim ce scrie in Ordonanta de Urgenta nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta:
Art. 1 (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pentru recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a personalului salarial, angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda, in conditiile legii, bonuri de valoare, denumite in continuare tichete de vacanta.
(2) Institutiile din sectorul bugetar definite conform Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile ulterioare, si Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, regiile autonome, societatile comerciale la care statul este actionar unic sau actionar majoritar, societatile si companiile nationale care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca acorda, in conditiile legii, tichete de vacanta.
.
Functionarii publici nu sunt incadrati prin contract de munca, ci numiti printr-o decizie de numire. De altfel, in legislatia specifica, distinctia e foarte clara: functionari publici si personal contractual.De exemplu, Inspectoratul Regional pentru Protectia Consumatorilor Iasi are 60 de salariati: 58 de functionari publici si doi soferi – personal contractual; functionarii publici - numiti prin decizie de numire, soferii - angajati cu contract de munca.
.
Asadar, ce o sa se intample la aceasta institutie? Putem sau nu sa acordam salariatilor tichete de vacanta? Nu stie nimeni!Inspectoratul este angajator care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca? Este, dar numai doi au contracte de munca….restul sunt functionari publici.Pot si functionarii publici sa ia tichete de vacanta sau vor lua doar cei doi soferi?Nu stie nimeni!Am asteptat Normele Metodologice ale ordonantei.Aceste au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 145 din 09/03/2009.Nu apare nimic in plus.
.
Nu e deloc normal sa se faca aceasta discriminare intre cele doua categorii de salariati bugetari …de ce s-ar da tichete de vacanta bugetarilor angajati cu contract de munca, dar nu si functionarilor publici. Nu cred ca aceasta a fost intentia.Cauza este prostia si nestiinta. Li s-a parut probabil prea lung textul initial din proiectul de ordonanta al Guvernului Tariceanu, proiect despre care v-am spus anterior, care prevedea: Societatile comerciale, regiile autonome, unităţile cooperatiste, alte persoane juridice sau fizice care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă cât şi ordonatorii de credite pentru personalul contractual şi funcţionarii publici din sectorul bugetar, entităţi denumite în continuare angajator, pot acorda la pachetul salarial prime de vacanţă şi sub formă de bonuri nominative, denumite în continuare tichete de vacanţă.Cu siguranta va aparea curand o rectificare in acest sens.
.
Concluzii:
1. Habar n-au de diferenta dintre functionari publici si personalul contractual
2. Fura ideile altora, si le insusesc cu nerusinare dand impresia ca ei le-au gandit si culmea, le strica din incompetentaNimic nou! Guvernul Boc a scos o noua perlă.
.
ps: articol publicat de Valerian Salavastru pe blogul personal, vizualizati blogul aici

.